Koronavírus: Nákaza má v Karibiku a Latinskej Amerike vyše 200.000 obetí

02.08.2020 Celý región

Paríž 2. augusta (TASR) - Počet obetí infekcie novým druhom koronavírusu, ktorá sa koncom vlaňajška začala celosvetovo šíriť z pevninskej Číny, prekročil v Karibiku a Latinskej Amerike 200.000. Vyplýva to z bilancie francúzskej tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v nedeľu o 09.30 h SELČ.

V Latinskej Amerike a Karibiku zaznamenali celkovo 200.212 obetí ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, pričom potvrdených prípadov nákazy sú v tejto oblasti 4.919.054.

Z hľadiska počtu úmrtí sú Latinská Amerika a Karibik po Európe s 210.425 potvrdenými úmrtiami a 3.189.322 prípadmi nákazy druhou najviac postihnutou oblasťou na svete.
 
 

Nákaze koronavírusom podľahlo v Rusku ďalších 70 ľudí

Moskva 2. augusta (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5427 na celkovo 850.870 nakazených osôb, informovalo v nedeľu tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 70 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 14.128. V Rusku ide o najnižší denný nárast počtu úmrtí od 3. mája.

Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 3649 a dosiahol tak číslo 650.173.

Denná miera rastu počtu nakazených neprekročila podľa centra za posledných 12 dní 0,7 percenta. Ochoreniu podľahlo 1,66 percenta z infikovaných. Viac ako 76 percent z celkového počtu chorých sa vyliečilo.
 
 

Ukrajina hlási 1112 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 2. augusta (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1112 na celkovo 72.168, informovala v nedeľu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 16 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1725.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 39.543 ľudí.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa môžu zmierniť alebo zintenzívniť v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov.
 
 

Mexiko hlási rekordných vyše 9000 nových prípadov nákazy koronavírusom

Mexiko 2. augusta (TASR) - Mexiko zaznamenalo v sobotu rekordný nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. V krajine ich za 24 hodín pribudlo po prvý raz viac než 9000, čím bolo druhý deň po sebe prekonané predošlé maximum, vyplýva z oficiálnych údajov, o ktorých informovala agentúra Reuters.

Mexické ministerstvo zdravotníctva oznámilo 9556 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je výrazný nárast oproti dosiaľ najvyššiemu počtu 8458 z piatka, ako aj 784 ďalších úmrtí. Celková bilancia v krajine od začiatku pandémie sa tým zvýšila na 434.193 infikovaných a 47.472 úmrtí.

Nový najvyšší nárast prípadov infekcie prišiel deň po tom, ako sa Mexiko stalo krajinou s tretím najvyšším počtom úmrtí spôsobených novým koronavírusom na svete, ktorou bola dosiaľ Británia. Viac životov si pandémia vyžiadala už len v USA a Brazílii.

Mexiko zápasí s ťažkosťami pri snahách zastaviť šírenie nákazy a od konca mája sa usiluje znova oživiť svoje hospodárstvo, ktoré v období od apríla do júna zaznamenalo pokles o viac než 17 percent oproti predchádzajúcemu štvrťroku.

Vláda americkej krajiny uvádza, že skutočný počet infikovaných ľudí je pravdepodobne značne vyšší než počet potvrdených prípadov.
 
 

Juhoafrická republika zaznamenala viac ako 500.000 prípadov nákazy

Johannesburg 2. augusta (TASR) - Juhoafrická republika (JAR) zaznamenala už viac ako 500.000 prípadov nákazy novým koronavírusom, oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Krajina je tak zďaleka najzasiahnutejšou na africkom kontinente. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Juhoafrický minister zdravotníctva Zwelini Mkhize oznámil v sobotu večer ďalších 10.107 nových prípadov infekcie, ktorých celkový počet v krajine sa tým zvýšil na 503.290 vrátane 8153 úmrtí.

JAR sa stala epicentrom pandémie v Afrike, keď jej počet prípadov nákazy tvorí viac než polovicu zo všetkých prípadov 54 krajín tohto kontinentu. Vyše tretinu potvrdených prípadov v JAR evidujú v provincii Gauteng, finančnom centre krajiny zahŕňajúcom najväčšie mesto Johannesburg a hlavné mesto Pretória.

"Pol milióna je dôležitým míľnikom, pretože ukazuje, že sme vstúpili do fázy rýchlych nárastov. Jeden milión prípadov môžeme dosiahnuť veľmi rýchlo," povedal Denis Chopera, virológ z mesta Durban.

JAR zaviedla v apríli a máji prísne karanténne opatrenia, ktoré šírenie ochorenia COVID-19 spomalili, spôsobili však také ekonomické škody, že krajina v júni začala postupne obmedzenia uvoľňovať.

Miestne nemocnice v súčasnosti zápasia s ťažkosťami pri zvládaní počtu pacientov a zdravotnícki experti hovoria, že vrchol epidémie v JAR by mohol prísť koncom augusta alebo začiatkom septembra.

Prvým epicentrom v krajine bolo Kapské Mesto, obľúbené zahraničnými turistami, ktoré podľa odborníkov dosiahlo svoj vrchol v júli.

Juhoafrická republika, ktorá má 58 miliónov obyvateľov, má piaty najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom na svete po USA, Brazílii, Rusku a Indii. Tieto štyri krajiny majú pritom výrazne vyššie populácie. Experti zdôrazňujú, že skutočné počty infikovaných a obetí sú celosvetovo oveľa vyššie než potvrdené, a to vzhľadom na obmedzené testovanie i iné dôvody.
 
 
 

USA zaznamenali ďalších vyše 61.200 prípadov COVID-19 za deň

Washington 2. augusta (TASR) - Spojené štáty zaznamenali v sobotu 61.262 nových prípadov ochorenia COVID-19, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Je to piaty deň po sebe, čo počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine prekročil 60.000. V rovnakom čase USA tiež zaregistrovali ďalších 1051 úmrtí, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Spojené štáty sú koronavírusovou pandémiou najťažšie postihnutou krajinou na svete, súhrne zaznamenali viac ako 4,6 milióna prípadov nákazy a 154.319 úmrtí.

Nové údaje prišli v čase, keď sa Florida pripravuje na príchod tropickej búrky Isaias, ktorá by podľa očakávaní meteorológov mala znova zosilnieť na hurikán počas presunu k juhovýchodnej časti tohto štátu.

Zo štátov USA eviduje viac prípadov nákazy koronavírusom ako Florida len Kalifornia, ktorá má takmer dvojnásobne viac obyvateľov.

V sobotu Florida oznámila ďalších 179 úmrtí, čo je dosiaľ najviac v tomto štáte, kde si tak ochorenie COVID-19 vyžiadalo už 6843 životov.
 
 
 

Očakávajte dlhú koronavírusovú pandémiu, varuje krajiny sveta WHO

Ženeva 2. augusta (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu varovala, že koronavírusová pandémia bude pravdepodobne trvať "dlho". Vyjadrenie prišlo po zasadnutí krízového výboru tejto špecializovanej inštitúcie OSN, ktorý posudzoval krízu šesť mesiacov po vyhlásení celosvetovej výstrahy, informovala agentúra AFP.

Výbor "poukázal na očakávané dlhé trvanie tejto pandémie COVID-19", uviedla WHO vo vyhlásení a varovala pred hrozbou "únavy pri reakcii" na pandémiu v dôsledku socioekonomického tlaku, ktorému sú vystavené krajiny sveta.

Výbor sa zišiel v piatok po štvrtý raz v súvislosti s koronavírusovou krízou, ktorú 30. januára vyhlásil za zdravotnícky núdzový stav medzinárodného rozsahu, čo je najvyšší stupeň varovania WHO.

Sedemnásti členovia výboru a 12 poradcovia sa podľa očakávaní jednomyseľne zhodli, že takýto stav naďalej trvá.

WHO vo vyhlásení po stretnutí uviedla, že globálnu úroveň nebezpečenstva, ktoré predstavuje ochorenie COVID-19, hodnotí ako stále "veľmi vysoké".

Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra, keď sa objavil v Číne, vyžiadal vyše 680.000 životov a nakazilo sa ním viac než 17,6 milióna ľudí, vyplýva z oficiálnych údajov zhromažďovaných agentúrou AFP.

Krízový výbor WHO vyzval túto organizáciu, aby podporovala krajiny pri príprave na nasadenie overenej liečby a vakcín, ako aj urýchlenie výskumu neobjasnených "kritických neznámych" aspektov vírusu SARS-CoV-2.

Krajiny sveta súčasne varoval, aby pripravili svoje zdravotné systémy na sezónnu chrípku a ďalšie choroby, ktoré sa môžu rozšíriť súbežne s novým koronavírusom. Vyzval ich tiež, aby "podporovali globálnu solidárnosť" v otázke COVID-19 a riešili dezinformácie o tomto víruse.

Výbor sa znova zíde v priebehu najbližších troch mesiacov.
 
 
 

Počet úmrtí na koronavírus v Iráne prekročil 17.000

Teherán 2. augusta (TASR) - Irán zaznamenal za posledný deň 208 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyjadrenie hovorkyne tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra IRNA.

Celkový počet úmrtí sa tak v Iráne zvýšil na 17.190, uviedla hovorkyňa ministerstva Símá Sadatová Láríová.

Za posledný deň pribudlo aj 2685 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 309.437. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 268.102 ľudí. Celkovo 4089 pacientov je v kritickom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti, uviedla Láríová dodala, že v Iráne sa doteraz vykonalo 2.508.418 testov.

Podľa ministerstva zdravotníctva viedlo uvoľnenie epidemiologických opatrení, ktoré v máji ohlásil iránsky prezident Hasan Rúhání, Iráncov k tomu, aby bezpečnostné opatrenia a vôbec pandémiu už nebrali tak vážne. V dôsledku toho došlo v posledných týždňoch k opätovnému šíreniu infekcie.
 
 

Po troch dňoch rekordov v nových prípadoch hlásia poľské úrady pokles

Varšava 2. augusta (TASR) - V Poľsku zaznamenali za posledných 24 hodín 548 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je pokles oproti uplynulým trom dňom, keď úrady hlásili rekordné prírastky nových prípadov - viac ako 600 denne. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 46.894, informovala v nedeľu tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva.

V sobotu poľské úrady evidovali 658, v piatok 657 a vo štvrtok 615 nových infikovaných.

Za posledný deň ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších desať ľudí vo veku od 55 do 95 rokov, čím sa počet obetí zvýšil na 1731.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa do zvyšku sveta rozšíril z pevninskej Číny, zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol v krajine vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Niektoré zo zavedených opatrení boli 20. apríla zmiernené, pričom k ich ďalšiemu zmierňovaniu dochádzalo v priebehu mája i júna.
 
 

Praha už druhý deň hlási menej než 50 nových prípadov COVID-19

Praha 2. augusta (TASR) - Denný nárast potvrdených prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v českej metropole Praha už druhý deň za sebou nepresiahol 50 prípadov. K 18.00 h pribudlo v nedeľu za predchádzajúcich 24 hodín 46 nakazených, rovnako ako v sobotu.

Od štvrtkového do piatkového podvečera pritom hygienici evidovali 63 nových prípadov, čo bol druhý najvyšší nárast od 11. apríla. Vyplýva to z údajov zverejnených na webovej stránke pražskej hygienickej stanice, informoval Český rozhlas (ČRo).

Od začiatku epidémie v marci sa v metropole preukázateľne nakazilo 3247 ľudí. V súvislosti s chorobou zomrelo 104 ľudí, pričom toto číslo sa nezmenilo od polovice júla.

Denné počty novo potvrdených prípadov v hlavnom meste sa tento týždeň značne líšili. Za 24 hodín do pondelkového podvečera ich bolo 32. Nasledoval utorok s rekordnými 101 potvrdenými prípadmi. V stredu ich počet klesol na 44 a nasledujúci deň činil 47 prípadov.

Jedným z ohnísk nákazy v Prahe sa pred časom stala akcia, ktorá sa v polovici júla konala v hudobnom klube. Niektoré prípady, ktoré s ňou súvisia, navyše doznievajú aj v regiónoch.

V súvislosti s klubom hygienici evidujú najmenej 165 nakazených. V Prahe teraz platí povinnosť nosiť tvárové rúška v metre, nemocniciach a nepobytových zdravotníckych zariadeniach, ako sú lekárne alebo čakárne u lekára.

Aktuálne je v celom Česku nakazených vyše 4700 ľudí. Počet osôb, ktoré v súvislosti s ochorením COVID-19 zomreli, sa v sobotu zvýšil o jednu obeť - na 383.
 
 

Vyberte región